Spieszę się, aby podzielić się z Tobą kolejnym ciekawym przepisem na sałatkę "Mimoza". Przygotowuje się go z zieloną cebulą i twarogiem. Proponuję również wycofać się ze zwykłych sposobów i złożyć sałatkę ze zjeżdżalnią, dzięki czemu każda nowa warstwa jest nieco mniejsza niż poprzednia.
Składniki
- konserwy rybne (w oleju) – 240 g
- jaja kurze (gotowane) – 2 kawałki
- ser śmietankowy - 80 g
- ziemniaki (gotowany) – 350 g
- szczypiorek - pół
- cebula fioletowa - 1 rzecz
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- majonez - 100 ml
- koperek - 4 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przetwory rybne razem z olejem rozgnieć widelcem.
Obierz jajka, oddziel białka od żółtek i zetrzyj.
Drobno posiekaj zieloną cebulę, koperek i obraną fioletową cebulę.
Obierz ziemniaki i zetrzyj na grubej tarce.
Połóż warstwę ziemniaków, pieprzu i soli na szerokim talerzu.
Nieznacznie zmniejszając średnicę warstwy, rozłóż majonez i obficie posyp zieloną cebulą.
Kontynuując zmniejszanie kolejnych warstw, ułóż konserwy, cebulę i ser śmietankowy.
Na górze zrób zjeżdżalnię z białka i wierzch z żółtka.
Posyp koperkiem i wstaw do lodówki na 1 godzinę.