To chiński przepis, więc na pewno będziesz potrzebować chińskich grzybów. Dobrze sprawdzają się shiitake lub inne grzyby drzewne. Następnie powiem Ci, jak je odpowiednio ugotować i co możesz dodać do sałatki.
Składniki
- Grzyby (drzewny) – 200 g
- papryka - 2 kawałki
- Chili - 2 kawałki
- szczypiorek - 1 pęczek
- olej sezamowy - 2 łyżeczka
- ocet winny - 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 1 art.
- mielony imbir - 0.5 CZ. l.
- czosnek - 2 ząbki
- sos sojowy - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój grzyby drzewne w cienkie paski i smaż do miękkości na oliwie z oliwek.
Dodaj paprykę pokrojoną w paski, posiekane chili i czosnek. Smaż przez kolejną minutę.
Zdejmij wszystko z ognia, dodaj zmielony imbir i posiekaną zieloną cebulę.
Dopraw sałatkę sosem sojowym, olejem sezamowym i octem winnym.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy