Pokrzywa to bardzo oryginalny składnik kuchni rosyjskiej, o którym wielu niezasłużenie zapomina. Proponuję dzisiaj poeksperymentować z nią. I na przykład dodaj go do tak jasnego okroshka z burakami.
Składniki
- ziemniaki - 2 kawałki
- jaja kurze - 2 kawałki
- rzodkiewka - 150 g
- ogórki - 1 rzecz
- Burak - 1 rzecz
- pokrzywa - 1 pęczek
- Zieleń - 1 pęczek
- szczypiorek - 0.5 pęczek
- mięta - 4 gałązki
- kwas - 800 g
- woda mineralna - 1 L
- śmietana - 100 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj ziemniaki, buraki i jajka do miękkości. Pokrzywy zalej wrzącą wodą przez 30 sekund.
Zetrzyj buraki, posiekaj wszystkie warzywa, a pozostałe składniki pokrój w kostkę.
Napełnij okroshkę kwasem i wodą mineralną, wymieszaj i podawaj ze śmietaną.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy