Klasyczny tajski przepis jest tradycyjnie przygotowywany na mleku kokosowym,ale możesz eksperymentować z innymi rodzajami. Ponadto na pewno będziesz potrzebować obranych dużych krewetek, chili i więcej aromatycznych przypraw.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj krewetki w wodzie przez 5 minut, obierz i gotuj muszle w tym samym bulionie przez kolejne 20 minut. Odcedź bulion.
Cienko pokrój marchewki, pory i seler. Szybko podsmaż wszystko na dużym ogniu.
Wyślij warzywa do bulionu i gotuj przez kolejne 10 minut.
Zmiel chili, imbir i czosnek. Dodaj do zupy i gotuj przez kolejne 5 minut.
Wlej mleko kokosowe, zagotuj zupę i zdejmij z ognia.
Dodaj krewetki z powrotem i skrop zupę sokiem z limonki do smaku. Możesz dodać zielenie.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy