pierwsze dania 15.03.2022

zupa mleczna z krewetkami i mlekiem kokosowym

45 min
4 porcje
Zupa mleczna z krewetkami i mlekiem kokosowym
Moi, stock.adobe.com
0

Klasyczny tajski przepis jest tradycyjnie przygotowywany na mleku kokosowym,ale możesz eksperymentować z innymi rodzajami. Ponadto na pewno będziesz potrzebować obranych dużych krewetek, chili i więcej aromatycznych przypraw.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Gotuj krewetki w wodzie przez 5 minut, obierz i gotuj muszle w tym samym bulionie przez kolejne 20 minut. Odcedź bulion.

Cienko pokrój marchewki, pory i seler. Szybko podsmaż wszystko na dużym ogniu.

Wyślij warzywa do bulionu i gotuj przez kolejne 10 minut.

Zmiel chili, imbir i czosnek. Dodaj do zupy i gotuj przez kolejne 5 minut.

Wlej mleko kokosowe, zagotuj zupę i zdejmij z ognia.

Dodaj krewetki z powrotem i skrop zupę sokiem z limonki do smaku. Możesz dodać zielenie.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy