Chcesz, aby Twoje ulubione danie było jeszcze bardziej apetyczne? Przygotuj ten oryginalny śledź pod futrem z wędzoną i soloną rybą. Przepis spodoba się tym, którzy nie lubią wybierać. Pamiętaj, że z takiej ilości śledzia okazuje się dwa razy więcej sałaty.
Składniki
- śledź (lekko solony) – 1 rzecz
- śledź (wędzone) – 1 rzecz
- Burak (gotowany) – 300 g
- ziemniaki (gotowany) – 300 g
- marchew (gotowane) – 200 g
- jaja kurze (gotowane) – 4 kawałki
- cebula - 3 kawałki
- majonez - 350 ml
- pietruszka (do dekoracji) – 2 gałązki
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz, wypatrosz i drobno posiekaj oba rodzaje śledzia.
Zetrzyj jajka i gotowane warzywa, posiekaj cebulę nożem.
Wędzone i solone śledzie wymieszać i ułożyć na szerokim talerzu. Dodaj cebulę i marchewkę warstwami. Sól, pieprz, posmaruj majonezem.
Ułóż ziemniaki i część buraków. Sól i pieprz ponownie.
Rozłóż warstwę jajek zmieszanych z majonezem. Na wierzch dodaj pozostałe buraki.
Udekoruj sałatkę kruszonką żółtka i natką pietruszki. Pozostaw na 1,5 godziny w lodówce przed podaniem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy