Wiadomo, że wizualne postrzeganie jedzenia jest niezbędne, aby w pełni się nim cieszyć. Wynika z tego, że danie powinno być nie tylko smaczne, ale także piękne. Jak na przykład zupa grochowa z mięsem i warzywami. Wygląda po prostu niesamowicie, a smak jest ponad wszystkie pochwały!
Składniki
- piersi z kurczaka - 400 g
- groszek (kłuty) – 1 szkło
- ziemniaki - 3 kawałki
- papryka - 1 rzecz
- pomidory koktajlowe - 300 g
- zielony groszek (w strąkach) – 200 g
- cebula - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- masło - 50 g
- kolendra - 5 gałązki
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda (oczyszczona) – 3 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Groszek opłucz i namocz w zimnej wodzie przez 2 godziny.
Ponownie opłucz groszek, wlej do rondla z czystą wodą i gotuj przez 30 minut.
Pokrój kurczaka, strąki zielonego groszku, obrane ziemniaki, cebulę i paprykę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Wlej mięso do garnka z groszkiem i gotuj przez kolejne pół godziny.
Podsmaż cebulę z marchewką na maśle na złoty kolor.
Dodaj paprykę i całe pomidory koktajlowe. Smaż warzywa, ciągle mieszając.
Wrzuć pieczeń do garnka, dodaj ziemniaki i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
Dodaj sól, pieprz i zielony groszek. Po 5 minutach zdejmij z ognia i pozostaw do zaparzenia pod pokrywką.
Podczas serwowania obficie posyp zupę drobno posiekaną kolendrą.