Często robię tę sałatkę latem. Jest lekki, smaczny i piękny. Ponadto jest doskonale przechowywany w lodówce. Możesz gotować dużo na raz, a tym samym rozwiązać problem z sałatką na kilka dni. Dostosuj ilość ostrej papryki do smaku.
Składniki
- koreańska marchewka - 250 g
- bakłażany (Młody) – 300 g
- papryka - 2 kawałki
- cebula (duży) – 2 kawałki
- czosnek - 3 ząbki
- Sezam - 1 art.
- Olej roślinny (bez zapachu) – 30 ml
- ocet jabłkowy - 2 art.
- mielona czerwona papryka - do smaku
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój bakłażany w małe kostki i gotuj przez 3 minuty w osolonej wodzie.
Włożyć do durszlaka i odstawić do szklanki cały płyn.
Paprykę, cebulę obrać i pokroić.
Połącz bakłażana, koreańską marchewkę, paprykę, cebulę i czosnek przepuszczony przez prasę.
Dodaj sezam, olej, ocet, sól, cukier i czerwoną paprykę.
Delikatnie wymieszaj i wstaw do lodówki na 5-6 godzin.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy