Azjaci często robią sałatki z funchozy. Można go mieszać z warzywami, mięsem, owocami morza lub konserwami. Spróbujmy ugotować takie danie. Wszystkie warzywa z wyjątkiem fasoli są używane na surowo. W razie potrzeby można je trochę ugotować.
Składniki
- wieprzowina (gotowane) – 250 g
- Funchoza - 100 g
- brokuły - 200 g
- papryka (inny kolor) – 2 kawałki
- fasolka szparagowa - 150 g
- czosnek - 1 ząbek
- sok z cytryny - 2 art.
- sos sojowy - 1 art.
- Olej roślinny - 60 ml
- mielony imbir - do smaku
- sól - do smaku
- woda (wrząca woda) – 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej Funchozę wrzącą wodą i przykryj przez 5 minut.
Wrzuć makaron do durszlaka i pozostaw do szklanki cały płyn.
Pokrój wieprzowinę, paprykę i zieloną fasolkę.
Podziel brokuły na małe różyczki. Pokrój za duży.
Fasolkę szparagową lekko zrumienić na rozgrzanej patelni z olejem.
Połącz funchozę, wieprzowinę, brokuły, zieloną fasolkę i paprykę.
Osobno wymieszaj sos sojowy, sok z cytryny, mielony imbir, sól, pozostały olej i czosnek przepuszczony przez prasę.
Wlej sos do sałatki, wymieszaj i odłóż na bok na 30 minut.