Sałatka ze świeżym szczawiem to bezwarunkowe danie dla amatora. Ale dopóki sam tego nie spróbujesz, nigdy nie dowiesz się, czy jesteś kochankiem. Uwielbiam gotować według tego przepisu w sezonie młodych warzyw i świeżych ziół. Możesz dodać garść zielonych winogron do nastroju.
Składniki
- szczaw - 1 pęczek
- młoda cukinia - 2 kawałki
- orzechy włoskie - 50 g
- czosnek - 2 ząbki
- oliwa z oliwek - 1 art.
- sól - 1 szczypta
- mielony czarny pieprz - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj szczaw i zalej go wrzącą wodą przez kilka minut, a następnie pozwól mu spłynąć.
Pokrój cukinię w cienkie plasterki za pomocą obieraczki do warzyw.
Drobno posiekaj czosnek, losowo posiekaj orzechy i wymieszaj składniki.
Sól i pieprz sałatkę, a następnie polej ją oliwą z oliwek.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy