sałatki 11.02.2022

Koreańska Sałatka z marchewki z pieczoną wieprzowiną

20 min
4 porcje
Sałatka z koreańskiej marchewki ze smażoną wieprzowiną
Julia, stock.adobe.com
0

Obfita sałatka w stylu koreańskim. Możesz podawać samodzielnie lub jako dodatek do dania głównego. Podczas gotowania upewnij się, że mięso jest miękkie i soczyste. Najlepiej do tego użyć kolców lub polędwicy.

Składniki

dla marchewki:
dla wieprzowiny:
  • wieprzowina - 150 g
  • Olej roślinny - 2 art.
  • liść laurowy (mielony) – 0,5 łyżeczka
  • sól - 0,5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz i zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.

Dodaj zmielony pieprz, sól, cukier, ocet i wymieszaj.

Pokrój ostrą paprykę na pół, obierz nasiona i drobno posiekaj.

Rozgrzej olej roślinny na patelni i wlej do miski z marchewką.

Dodaj ostrą paprykę i czosnek przepuszczony przez prasę. Wymieszaj, przykryj i odłóż na bok na 15 minut.

Pokrój wieprzowinę w cienkie paski, posyp solą, mielonym liściem laurowym i pozostaw na 10-15 minut w temperaturze pokojowej.

Podsmaż wieprzowinę na rozgrzanej do czerwoności patelni z olejem do miękkości.

Połącz półfabrykat marchewki i pieczoną wieprzowinę. Przykryj i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy