Obfita sałatka w stylu koreańskim. Możesz podawać samodzielnie lub jako dodatek do dania głównego. Podczas gotowania upewnij się, że mięso jest miękkie i soczyste. Najlepiej do tego użyć kolców lub polędwicy.
Składniki
- marchew - 400 g
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- czosnek - 3 ząbki
- Olej roślinny - 40 ml
- ocet jabłkowy - 1,5 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 0,5 CZ. l.
- wieprzowina - 150 g
- Olej roślinny - 2 art.
- liść laurowy (mielony) – 0,5 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz i zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.
Dodaj zmielony pieprz, sól, cukier, ocet i wymieszaj.
Pokrój ostrą paprykę na pół, obierz nasiona i drobno posiekaj.
Rozgrzej olej roślinny na patelni i wlej do miski z marchewką.
Dodaj ostrą paprykę i czosnek przepuszczony przez prasę. Wymieszaj, przykryj i odłóż na bok na 15 minut.
Pokrój wieprzowinę w cienkie paski, posyp solą, mielonym liściem laurowym i pozostaw na 10-15 minut w temperaturze pokojowej.
Podsmaż wieprzowinę na rozgrzanej do czerwoności patelni z olejem do miękkości.
Połącz półfabrykat marchewki i pieczoną wieprzowinę. Przykryj i wstaw do lodówki na 2 godziny.