Przepyszna sałatka w stylu azjatyckim. Aby uzyskać idealny wynik, potrzebujesz soczystych warzyw i najbardziej gotowanego mięsa. Miłośnicy pikantnej kuchni mogą dodać chili lub imbir. Z tych proporcji uzyskuje się danie o średniej ostrości.
Składniki
- marchew - 400 g
- papryka - 150 g
- wieprzowina (gotowany) – 200 g
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 4 ząbki
- Zieleń (Dowolna) – 4 gałązki
- Olej roślinny - 50 ml
- ocet - 2 CZ. l.
- mielona czerwona papryka - do smaku
- papryka - 0,5 łyżeczka
- cukier - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.
Dodaj cukier, sól, ocet i przyprawy. Wymieszaj i odłóż na bok na 10 minut.
Pokrój wieprzowinę, zioła, obraną cebulę i paprykę.
W misce z marchewką dodaj cebulę, zioła, paprykę i wieprzowinę.
Dodaj ocet, rozgrzany do czerwoności olej, czosnek przepuszczony przez prasę i dobrze wymieszaj. Przykryj i umieść w chłodnym miejscu na 2 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy