Nigdy nie zrobiłeś funchozy? Zaufaj mi, zdecydowanie powinieneś wypełnić tę irytującą lukę! Radzę przygotować pyszną sałatkę. Jest pyszny, prosty i, co ważne, zdrowy. Porcja potrawy przez długi czas zaspokoi głód, nie obciążając żołądka.
Składniki
- Funchoza - 200 g
- filet z kurczaka - 250 g
- papryka (średni) – 2 kawałki
- ogórki - 2 kawałki
- Zieleń - kilka gałązek
- czosnek - 1 ząbek
- sos sojowy - 2 art.
- ocet ryżowy - 1 art.
- Olej roślinny (bez zapachu) – 2 art.
- olej sezamowy - 1 art.
- sól - do smaku
- woda (wrząca woda) – 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej Funchozę wrzącą wodą przez 5 minut.
Wrzuć makaron do durszlaka, spłucz i pozostaw do szklanki płyn.
Pokrój filety z kurczaka, ogórki, zioła i obraną paprykę.
Rozgrzej olej roślinny na patelni i smaż filet z kurczaka, aż będzie ugotowany.
Połącz funchozę, kurczaka, paprykę, ogórki i zioła.
Osobno wymieszaj sos sojowy, ocet, olej sezamowy, sól i czosnek przepuszczony przez prasę.
Wlej sos do sałatki i wymieszaj. Przed podaniem sałatkę należy odstawić do lodówki na 30-40 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy