A teraz nadszedł długo oczekiwany czas wakacji. Za oknem krąży śnieżyca, w domu zapach choinki i mandarynek. Czas przygotować śledzie pod futrem na Nowy Rok. Dziś ta sałatka powinna być ozdobiona w specjalny sposób. Możesz narysować choinkę, zegar lub zabawki - cokolwiek chcesz.
Składniki
- śledź (lekko solony) – 1 rzecz
- Burak (gotowane) – 3 kawałki
- ziemniaki (gotowany) – 200 g
- marchew (gotowane) – 2 kawałki
- jaja kurze (gotowane) – 3 kawałki
- cebula - 2 kawałki
- ser topiony (do dekoracji) – 30 g
- majonez - 200 ml
- koperek - 1 pęczek
- mielony czarny pieprz - do smaku
- mielona kolendra - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śledź obrać, wypatroszyć i drobno posiekać.
Posiekaj cebulę i koperek nożem, zetrzyj gotowane warzywa, ser i jajka. Ser, trochę buraków, marchwi i koperku do dekoracji.
Na szerokim talerzu ułóż sałatkę warstwami. Najpierw ułóż śledzie, dodaj kolendrę, pieprz i warstwę cebuli.
Następnie ułóż ziemniaki. Sól, pieprz i posmaruj majonezem.
Dodaj koperek, jajka, marchewkę i buraki warstwami. Obficie posmaruj majonezem i spłaszcz widelcem.
Udekoruj sałatkę serem, kawałkami warzyw i koperkiem, narysuj świąteczne wzory majonezem. Wstaw naczynie do lodówki na 2 godziny.