Funchoza można teraz często zobaczyć na półkach supermarketów. Ale co z tego ugotować? W rzeczywistości istnieje wiele opcji. Proponuję prosty przepis na przepyszną sałatkę. Takie danie jest popularne w Chinach, Japonii, Korei i Tajlandii.
Składniki
- Funchoza - 300 g
- papryka - 2 kawałki
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- cebula - 1 rzecz
- Zieleń - kilka gałązek
- Olej roślinny - 2 art.
- ocet ryżowy - 1 art.
- sos sojowy - 2 art.
- sos rybny - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda (wrząca woda) – 2,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść funchozę na patelni, zalej wrzącą wodą i przykryj na 5 minut.
Wrzuć makaron do durszlaka i pozostaw do szklanki cały płyn.
Posiekaj warzywa, obraną cebulę i oba rodzaje papryki.
Wymieszaj cebulę osobno z octem ryżowym.
Połącz funchozę, zioła, marynowaną cebulę, bułgarską i ostrą paprykę.
Osobno wymieszaj sosy sojowe i rybne, sól, mielony pieprz, olej roślinny.
Wlej sos do sałatki, wymieszaj i wstaw do lodówki na 30 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy