sałatki 22.01.2022

Sałatka z funchozy, pieczonej wieprzowiny i papryki

35 min
4 porcje
Sałatka z funchozy, pieczonej wieprzowiny i papryki
starets, stock.adobe.com
0

Świetne danie na obfitą przekąskę, a nawet lunch. Ma wszystko: soczyste warzywa, pieczone mięso i popularny szklany makaron. Radzę używać octu ryżowego. Zaskoczy Cię słodko-cierpkim smakiem i subtelnym aromatem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój wieprzowinę i obraną paprykę.

Rozgrzej olej roślinny na patelni i dobrze zrumień wieprzowinę.

Wlej 150 ml gorącej wody, przykryj i gotuj przez 20 minut na małym ogniu.

Pokrój gotową wieprzowinę na jeszcze mniejsze kawałki.

Zalej Funchozę wrzącą wodą przez 5 minut.

Wrzuć do durszlaka i dokładnie spłucz pod bieżącą wodą.

Połącz funchozę, paprykę i wieprzowinę.

Osobno wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy, olej roślinny, mielony imbir, sól i czosnek przepuszczony przez prasę.

Wlej sos do sałatki, wymieszaj i wstaw do lodówki na pół godziny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy