Świetne danie na obfitą przekąskę, a nawet lunch. Ma wszystko: soczyste warzywa, pieczone mięso i popularny szklany makaron. Radzę używać octu ryżowego. Zaskoczy Cię słodko-cierpkim smakiem i subtelnym aromatem.
Składniki
- Funchoza - 250 g
- wieprzowina (polędwica) – 200 g
- papryka - 2 kawałki
- czosnek - 3 ząbki
- Olej roślinny (bez zapachu) – 2 art.
- olej sezamowy - 1 art.
- sos sojowy - 2 art.
- ocet ryżowy - 2 art.
- mielony imbir - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
- woda (wrząca woda) – 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wieprzowinę i obraną paprykę.
Rozgrzej olej roślinny na patelni i dobrze zrumień wieprzowinę.
Wlej 150 ml gorącej wody, przykryj i gotuj przez 20 minut na małym ogniu.
Pokrój gotową wieprzowinę na jeszcze mniejsze kawałki.
Zalej Funchozę wrzącą wodą przez 5 minut.
Wrzuć do durszlaka i dokładnie spłucz pod bieżącą wodą.
Połącz funchozę, paprykę i wieprzowinę.
Osobno wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy, olej roślinny, mielony imbir, sól i czosnek przepuszczony przez prasę.
Wlej sos do sałatki, wymieszaj i wstaw do lodówki na pół godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy