Marynata jest zwykle gotowana z piklami i solanką. Ale jeśli dodasz trochę soku pomidorowego, smak okaże się ciekawszy i bardziej zróżnicowany. Oczywiście musisz działać ostrożnie, w przeciwnym razie danie stanie się zbyt kwaśne.
Składniki
- jęczmień - 120 g
- ogórki (słone) – 200 g
- ziemniaki - 3 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 2 art.
- sok pomidorowy - 100 ml
- ogórek solanka - 100 ml
- liść laurowy (mielony) – 0,5 łyżeczka
- ziele angielskie - 2 groszek
- czarny pieprz - 3 groszek
- sól - do smaku
- bulion mięsny - 2 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dokładnie opłucz jęczmień, wlej do rondla z bulionem i gotuj przez 40 minut.
Pokrój ogórki, obrane ziemniaki i cebulę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Podsmaż cebulę z marchewką na oleju roślinnym na złoty kolor.
Dodaj sok pomidorowy, przyprawy i kilka łyżek gorącego bulionu z patelni. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
Wlej ziemniaki, ogórki i smażenie na patelnię z jęczmieniem jęczmiennym. Gotuj przez 10 minut.
Wlej solankę ogórkową, sól i po 5 minutach wyłącz ogrzewanie. Zaparz marynatę pod pokrywką przez 15 minut.