pierwsze dania 23.02.2022

barszcz z pieczonymi buraczkami

1 godz. 30 min.
4 porcje
Barszcz z pieczonymi burakami
Pixel-Shot, stock.adobe.com
0

Buraki na barszcz można gotować na różne sposoby: smażyć, gotować, dusić, dodawać surowe. Tym razem proponuję najpierw upiec go w piekarniku. W ten sposób jego kolor, smak i aromat ujawniają się jeszcze lepiej. Najważniejsze jest to, że buraki są świeże i słodkie.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zawiń buraki w folię i piecz przez około godzinę w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Podsmaż posiekaną cebulę i startą marchewkę do miękkości na małym ogniu. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj.

Zagotuj bulion i dodaj pokrojone ziemniaki.

Po 5 minutach dodaj kapustę, a po kolejnych 5 – smaż.

Gotuj wszystko razem przez kolejne 10 minut na małym ogniu.

Zetrzyj pieczone buraki i wyślij do barszczu.

Dodaj przyprawy, gotuj przez kolejną minutę i zdejmij z ognia.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy