Buraki na barszcz można gotować na różne sposoby: smażyć, gotować, dusić, dodawać surowe. Tym razem proponuję najpierw upiec go w piekarniku. W ten sposób jego kolor, smak i aromat ujawniają się jeszcze lepiej. Najważniejsze jest to, że buraki są świeże i słodkie.
Składniki
- bulion mięsny - 1.5-2 L
- cebula - 2 kawałki
- Burak - 2 kawałki
- ziemniaki - 2 kawałki
- kapusta - 400 g
- pasta pomidorowa - 2 art.
- przyprawy i przyprawy - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zawiń buraki w folię i piecz przez około godzinę w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Podsmaż posiekaną cebulę i startą marchewkę do miękkości na małym ogniu. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj.
Zagotuj bulion i dodaj pokrojone ziemniaki.
Po 5 minutach dodaj kapustę, a po kolejnych 5 – smaż.
Gotuj wszystko razem przez kolejne 10 minut na małym ogniu.
Zetrzyj pieczone buraki i wyślij do barszczu.
Dodaj przyprawy, gotuj przez kolejną minutę i zdejmij z ognia.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy