Pachnąca kwaśna zupa z piklami i jęczmieniem perłowym jest ulubionym daniem wielu. Dziś proponuję gotować marynatę z wieprzowiną i kurczakiem. Bulion okazuje się bardzo bogaty i smaczny. Ilość pikli można dostosować do smaku.
Składniki
- wieprzowina - 300 g
- kurczak - 300 g
- ziemniaki - 300 g
- ogórki (słone) – 2 kawałki
- pomidory (średni) – 2 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- jęczmień - 50 g
- Olej roślinny - 2 art.
- czarny pieprz - 4 groszek
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 2 L
- pietruszka (do zgłoszenia) – kilka gałązek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wieprzowinę, kurczaka, pokrój na małe kawałki i włóż do garnka.
Dodaj czarne ziarna pieprzu, umytą jęczmień, wodę i gotuj przez 40 minut po ugotowaniu.
Pokrój ogórki, pomidory, obrane ziemniaki i cebulę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Podsmaż cebulę z marchewką na oleju na złoty kolor.
Dodaj pomidory i kontynuuj gotowanie przez kolejne 5 minut.
Przenieś smażenie na patelnię, dodaj ogórki i ziemniaki. Gotuj przez 15 minut.
Sól, zdejmij z ognia i przykryj pokrywką przez 10 minut.
Podczas serwowania dodaj świeżą natkę pietruszki do talerza.