Często robię sałatki mięsne, więc mam w zanadrzu wiele ciekawych przepisów. Dziś proponuję spróbować jednego z najprostszych. Suszone pomidory można przygotować samodzielnie. Aby to zrobić, susz je w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez 2,5-3 godziny.
Składniki
- wieprzowina (polędwica) – 200 g
- suszone pomidory - 100 g
- parmezan - 80 g
- ogórki (średnie) – 2 kawałki
- rukola - 50 g
- sałata - 50 g
- Olej roślinny - 20 ml
- oliwa z oliwek - 2 art.
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wieprzowinę, dokładnie osusz i pokrój w paski.
Połóż wieprzowinę na rozgrzanej patelni z olejem i smaż przez 20-25 minut na średnim ogniu.
Pokrój ogórki, rukolę i liście sałaty.
Zmiel parmezan za pomocą specjalnej tarki.
Połącz wieprzowinę, suszone pomidory, parmezan, liście sałaty, rukolę i ogórki.
Dodaj sól, oliwę z oliwek i delikatnie wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy