W mojej rodzinie świeże sałatki warzywne są bardzo popularne. Czasami, aby były bardziej sycące, dodaję mięso. W tym przepisie powiem Ci, jak gotować z kurczakiem. Można również użyć wieprzowiny, indyka, wołowiny lub jagnięciny.
Składniki
- filet z kurczaka - 400 g
- papryka (duży) – 1 rzecz
- pomidory koktajlowe - 200 g
- cebula fioletowa (duży) – 1 rzecz
- Mieszanka sałatek - 200 g
- Olej roślinny - 2 art.
- oliwa z oliwek - 2 art.
- ocet balsamiczny - 2 CZ. l.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Filet z kurczaka opłucz i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
Posyp zmielonym pieprzem, solą i pozostaw na 10 minut w temperaturze pokojowej.
Rozgrzej olej roślinny na patelni i smaż filety do miękkości.
Połóż kurczaka na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar oleju.
Pokrój pomidory koktajlowe, obraną paprykę i cebulę.
Połącz filet z kurczaka, warzywa i mieszankę sałatek.
Dodaj sól, mielony pieprz, oliwę z oliwek i ocet balsamiczny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy