Połączenie gruszki z serem pleśniowym od dawna jest klasykiem wśród wszystkich miłośników kulinarnych przysmaków. Tym razem proponuję uzupełnić go orzechami, suszoną żurawiną i świeżymi ziołami. Taka sałatka będzie prawdziwą ozdobą świątecznego stołu!
Składniki
- szpinak - 2 garści
- Mieszanka sałatek - 2 garści
- Gruszka - 1 rzecz
- orzechy włoskie - 1 garść
- żurawina (suszone) – 1 garść
- Ser Dor Bleu - 100 g
- ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń środek gruszki i pokrój w cienkie plasterki.
Zalej żurawinę ciepłą wodą przez 2 minuty i pozwól jej spłynąć.
Posiekaj orzechy nożem i wymieszaj z gruszką, żurawiną i wszystkimi ziołami.
Skrop trochę sałaty olejem i balsamikiem.
Ułóż plastry sera pleśniowego na wierzchu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy