Tuńczyk z burakami nie jest najbardziej oczywistym połączeniem, ale zaskakująco okazało się bardzo harmonijne. Uwielbiam dodawać więcej marchewki i trawy pszenicznej. Okazuje się, że jest to bardzo smaczna i nieskończenie zdrowa sałatka.
Składniki
- tuńczyk (w oleju) – 2 banki
- kiełkująca pszenica - 2 garści
- orzechy włoskie - 1 garść
- Burak - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- kolendra - 2 gałązki
- ostra czerwona papryka - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Piecz marchewki i buraki w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, w zależności od wielkości.
Zetrzyj warzywa na grubej tarce i dodaj kiełki i posiekane orzechy.
Zetrzyj tuńczyka widelcem, dodaj do sałatki i wymieszaj.
Dopraw potrawę ostrą papryką i udekoruj kolendrą.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy