Uwielbiam przepisy w stylu azjatyckim, a oto jedna z opcji sałatki z kraba. Tutaj dwa sekrety-piękne krojenie w paski i pyszne wysokiej jakości wodorosty. Biorę zielone algi chukka w zaufanym sklepie. Ale z wodorostami też nie jest źle.
Składniki
- paluszki krabowe - 250 g
- glony (czukka) – 100 g
- marchew - 1 rzecz
- ogórki - 1 rzecz
- jogurt - 1 art.
- sos sojowy - 1 łyżeczka
- Sezam - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Piecz lub gotuj marchewki do miękkości i pokrój w paski.
Pokrój paluszki krabowe i ogórek w mniej więcej te same paski. Jeśli ogórek ma twardą skórkę, najlepiej ją obrać.
Wymieszaj jogurt z sosem sojowym. Uważaj na przyprawy – sos i wodorosty dostarczają wystarczającej ilości soli, więc posmakuj. Zbyt dużo tankowania też nie jest konieczne.
Dodaj wodorosty i dressing do składników, wymieszaj i posyp wszystko sezamem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy