Lubisz zdrowe jedzenie? Następnie wypróbuj przepis na sałatkę z krewetkami, brokułami i sosem orzechowym. Zaskakująco smaczne, lekkie i aromatyczne danie! Można go podać na świątecznym stole, zabrać ze sobą na piknik lub do pracy.
Składniki
do sałatki:
- krewetki (gotowane) – 400 g
- brokuły - 300 g
- pomidory (średnie) – 3 kawałki
- feta - 200 g
- sałata lodowa - 4 listek
- Zieleń (mikro) – garść
- sok z cytryny - 1 art.
- oliwa z oliwek - 2 art.
- sól - do smaku
- woda (wrząca woda) – 800 ml
do tankowania:
- Pasta orzechowa - 3 art.
- miód (płynny) – 1 CZ. l
- ocet jabłkowy - 1 CZ. l.
- sos sojowy - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Krewetki opłucz wrzącą wodą, obierz skorupy i skrop sokiem z cytryny.
Brokuły podzielić na małe różyczki, opłukać i strząsnąć z wody.
Opłucz liście sałaty, strząśnij wodę i rozerwij rękami.
Pokrój pomidory w plasterki, fetę w kostkę.
Ubij pastę orzechową, miód, ocet i sos sojowy w blenderze.
Połącz liście sałaty, brokuły, pomidory, fetę, krewetki, oliwę z oliwek i sól.
Ułóż sałatkę na talerzu, polej sosem orzechowym i udekoruj ziołami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy