Klasyczny śledź pod futrem z jajkiem od dawna nas kochał i stał się regularnym gościem na noworocznym stole. Przed nami wakacje i chcę podzielić się z wami przepisem, który jest uwielbiany w mojej rodzinie.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj jajko przez około 5 minut. Dobrze opłucz warzywa, osusz. Połóż na blasze do pieczenia, zalej oliwą z oliwek i wyślij do pieczenia przez 20 minut w temperaturze 180C.
Po ugotowaniu warzyw obierz je i zetrzyj na średniej tarce.
Oczyść jajka i zetrzyj je również na drobnej tarce. Pokrój cebulę w drobną kostkę.
Wymieszaj śmietanę i majonez. Odstaw na bok i ugotuj rybę.
Pokrój śledzie, oddziel kości i pokrój filet na małą kostkę.
Złóż sałatkę. Ta sałatka jest warstwowa, więc zacznij od warstwy cebuli, potem śledź, ziemniaki, marchew,jajka i ostatnia warstwa burak. Posmaruj każdą warstwę sosem i wyślij do lodówki na kilka godzin.