Francuskie sałatki można przygotować z szerokiej gamy składników. Najważniejsze jest to, że harmonijnie łączą się ze smakiem i kolorem. Dziś proponuję gotować ze smażonych grzybów, warzyw i jajek. Nawet początkujący kucharze mogą zrobić takie danie!
Składniki
- Grzyby - 300 g
- koreańska marchewka - 200 g
- jaja kurze (gotowane) – 3 kawałki
- ziemniaki (gotowane) – 250 g
- cebula - 1 rzecz
- majonez - 150 ml
- Olej roślinny - 2 art.
- Zieleń (Dowolna) – kilka gałązek
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz grzyby i drobno posiekaj.
Obierz cebulę i posiekaj.
Rozgrzej olej na patelni, ułóż cebulę z grzybami i smaż do miękkości.
Obierz i zetrzyj ziemniaki, jajka.
Ułóż sałatkę warstwami w następującej kolejności: ziemniaki, smażone grzyby, koreańska marchewka i jajka. Po każdej warstwie dodaj sól, pieprz i majonez.
Można posypać ziołami, udekorować grzybami lub kawałkami gotowanych warzyw. Przed podaniem włóż sałatkę do lodówki na kilka godzin.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy