Taka sałatka zastąpi pełnowartościową przekąskę. Możesz użyć dowolnego mięsa mielonego. Lubię z wieprzowiną i wołowiną. Dzięki niemu danie okazuje się obfite i niezbyt tłuste. Azjaci dodają sos rybny, ale ja wolę zadowolić się soją.
Składniki
- mięso mielone - 200 g
- Funchoza - 200 g
- papryka - 250 g
- ocet ryżowy - 2 art.
- Olej roślinny (bez zapachu) – 2 art.
- olej sezamowy - 1 art.
- sos sojowy - 2 art.
- Curry - 0,5 CZ. l.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Napełnij Funchozę wrzącą wodą przez 5 minut.
Wrzuć do durszlaka i dokładnie spłucz.
Rozgrzej olej roślinny na patelni i smaż mieloną wieprzowinę do miękkości.
Smażone mięso mielone solą i pieprzem.
Paprykę obrać i pokroić na małe kawałki.
Połącz funchozę, mięso mielone i paprykę.
Osobno wymieszaj sos sojowy, ocet, olej sezamowy, curry i sól.
Wlej sos do sałatki i wymieszaj. Zaparz naczynie przez 30 minut w lodówce.
czy podobał Ci się przepis?
1 komentarz