sałatki 22.01.2022

Śledź pod futrem z musu buraczanego

40 min
4 porcje
Śledź pod futrem z musu buraczanego
Antonina, stock.adobe.com
0

Teraz bardzo modne jest zwięzłe dekorowanie jedzenia. I w tym stylu mój przepis to Śledź pod futrem z musu buraczanego. Sałatkę można ułożyć w formie ciasta, uzupełnić dekoracjami warzywnymi, cytryną i ziołami.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zalej żelatynę zimną wodą i odłóż na bok na 10 minut.

Zetrzyj ziemniaki i marchewkę, pokrój cebulę i śledź na małe kawałki.

Zmielić buraki w blenderze, dodać sól, pieprz, sok z cytryny i połowę majonezu. Wlej do niego rozgrzaną żelatynę i zagniataj, aż będzie gładka.

Ułóż śledzie, cebulę i ziemniaki warstwami na dnie talerza. Sól, pieprz i posmaruj majonezem.

Włóż marchewki i jajka, posyp pieprzem i solą. Dodaj warstwę musu buraczanego na wierzch i boki. Spłaszcz nożem i włóż sałatkę do lodówki na 2 godziny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy