Ta sałatka jest często przygotowywana w Ameryce. Zwykle używa się do tego mięsa z kurczaka i sera Roquefort. Dzisiaj postanowiłam trochę poeksperymentować i gotować z indykiem i kozim serem. Ta wersja Dania wydaje mi się znacznie smaczniejsza!
Składniki
- Indyk (gotowane) – 300 g
- boczek - 100 g
- jaja kurze (gotowane) – 3 sztuki
- awokado - 2 kawałki
- kozi ser - 200 g
- pomidory koktajlowe - 150 G
- sałata lodowa - 200 g
- oliwa z oliwek - 3 art.
- Olej roślinny - 1 art.
- sok z cytryny - 1 art.
- musztarda Dijon - 3 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój indyka, pomidory koktajlowe, kozi ser, bekon i obrane jajka.
Smaż boczek na oleju roślinnym przez 1,5-2 minuty, od czasu do czasu obracając.
Rozerwij liście sałaty na kawałki rękami.
Awokado obrać, pokroić i skropić sokiem z cytryny.
Połóż kawałki liści sałaty na talerzu. Lekko sól i pieprz.
Następnie ułóż ser, smażony boczek, awokado, indyka, pomidory koktajlowe i jajka w paski. Sól i pieprz.
Wymieszaj oliwę z oliwek i musztardę Dijon.
Polej sałatkę przygotowanym dressingiem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy