Żadna uczta nie jest kompletna bez "mimozy". Jeśli masz dość zwykłych przepisów, spróbuj zrobić popularną sałatkę z kalmarów. Owoce morza są wstępnie gotowane, mielone i mieszane z majonezem.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zanurz kalmary we wrzącej wodzie, gotuj przez 2 minuty i połóż na talerzu.
Posiekaj schłodzone kalmary i obraną cebulę.
Obierz i zetrzyj ziemniaki, marchewki.
Obierz jajka, podziel na białka, żółtka i zetrzyj pojedynczo.
Połóż połowę ziemniaków na talerzu, dopraw solą, pieprzem i dodaj trochę majonezu.
Następne warstwy to tuńczyk, cebula i resztki ziemniaków. Sól i pieprz ponownie.
Pokruszone kalmary posyp solą, pieprzem, wymieszaj z majonezem i połóż na ziemniakach.
Posyp białkami i ułóż marchewki zmieszane z majonezem.
Posyp grubo posiekanym żółtkiem. Wyślij gotową sałatkę do lodówki na 1 godzinę.