sałatki 22.01.2022

Sałatka & 171; Mimoza & 187; z kalmarami

20 min
6 porcji
Sałatka
chudo2307, stock.adobe.com
0

Żadna uczta nie jest kompletna bez "mimozy". Jeśli masz dość zwykłych przepisów, spróbuj zrobić popularną sałatkę z kalmarów. Owoce morza są wstępnie gotowane, mielone i mieszane z majonezem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zanurz kalmary we wrzącej wodzie, gotuj przez 2 minuty i połóż na talerzu.

Posiekaj schłodzone kalmary i obraną cebulę.

Obierz i zetrzyj ziemniaki, marchewki.

Obierz jajka, podziel na białka, żółtka i zetrzyj pojedynczo.

Połóż połowę ziemniaków na talerzu, dopraw solą, pieprzem i dodaj trochę majonezu.

Następne warstwy to tuńczyk, cebula i resztki ziemniaków. Sól i pieprz ponownie.

Pokruszone kalmary posyp solą, pieprzem, wymieszaj z majonezem i połóż na ziemniakach.

Posyp białkami i ułóż marchewki zmieszane z majonezem.

Posyp grubo posiekanym żółtkiem. Wyślij gotową sałatkę do lodówki na 1 godzinę.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy