sałatki 22.01.2022

Sałatka z funchozy, kalmarów, kapusty pekińskiej i marchwi

15 min
4 porcje
Sałatka z funchozy, kalmarów, kapusty pekińskiej i marchwi
Sunisakanphian, stock.adobe.com
0

Proponuję dziś odejść od tradycyjnych słowiańskich potraw i przygotować tę egzotyczną sałatkę. Jest lekki, pożywny i pyszny. Nie daj się zastraszyć dużą liczbą składników, wszystko jest przygotowywane prosto i stosunkowo szybko.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zalej Funchozę wrzącą wodą przez 5-7 minut.

Wrzuć do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.

Pokrój kalmary, kapustę pekińską i obraną cebulę.

Zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.

Obierz imbir i zetrzyj na drobnej tarce.

Połącz funchozę, kalmary, cebulę, marchewkę, imbir i kapustę.

Osobno wymieszaj sosy sojowe i rybne, ocet ryżowy, olej i mieloną kolendrę.

Dodaj sól do smaku i dobrze wymieszaj.

Wlej sos do sałatki, wymieszaj i wstaw do lodówki na pół godziny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy