Proponuję dziś odejść od tradycyjnych słowiańskich potraw i przygotować tę egzotyczną sałatkę. Jest lekki, pożywny i pyszny. Nie daj się zastraszyć dużą liczbą składników, wszystko jest przygotowywane prosto i stosunkowo szybko.
Składniki
- Funchoza - 250 g
- kalmary (gotowane) – 2 tusze
- kapusta pekińska - 150 g
- marchew - 150 g
- cebula - 1 rzecz
- imbir - 10 g
- Olej roślinny (bez zapachu) – 1 art.
- ocet ryżowy - 30 ml
- sos sojowy - 2 art.
- sos rybny - 1 art.
- mielona kolendra - do smaku
- sól - do smaku
- woda (wrząca woda) – 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej Funchozę wrzącą wodą przez 5-7 minut.
Wrzuć do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.
Pokrój kalmary, kapustę pekińską i obraną cebulę.
Zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.
Obierz imbir i zetrzyj na drobnej tarce.
Połącz funchozę, kalmary, cebulę, marchewkę, imbir i kapustę.
Osobno wymieszaj sosy sojowe i rybne, ocet ryżowy, olej i mieloną kolendrę.
Dodaj sól do smaku i dobrze wymieszaj.
Wlej sos do sałatki, wymieszaj i wstaw do lodówki na pół godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy