sałatki
22.01.2022
Sałatka z funchozą, grillowanym mięsem mielonym, rzodkiewką i rukolą
25 min
4 porcje
Świeża i obfita sałatka w stylu azjatyckim. Radzę użyć rukoli orzechowej. Da lekką gorycz i doskonale podkreśli subtelny aromat funchozy. Mięso mielone jest odpowiednie dla każdego: kurczaka, wieprzowiny, wołowiny, ryb lub mieszanki kilku.
Składniki
- Funchoza - 250 g
- mięso mielone - 150 g
- rzodkiewka - 100 g
- rukola - 50 g
- czosnek - 3 ząbki
- Olej roślinny - 2 art.
- ocet ryżowy - 2 art.
- sos Worcester - 1 CZ. l.
- mielony imbir - do smaku
- sól - do smaku
- woda (wrząca woda) – 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej Funchozę wrzącą wodą przez 5 minut.
Wrzuć do durszlaka i spłucz zimną wodą.
Mięso mielone smażyć na oleju roślinnym do miękkości.
Rozerwij rukolę rękami, pokrój rzodkiewkę.
Połącz funchozę, pieczone mięso mielone, rzodkiewki i rukolę.
W osobnym pojemniku połącz ocet ryżowy, sos Worcester, mielony imbir, sól i czosnek przepuszczony przez prasę.
Wlej powstały sos do sałatki i wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy