W sezonie słodkich i soczystych pomarańczy ta sałatka z kurczakiem z pewnością nie pozostawi nikogo obojętnym. Najtrudniejszą rzeczą jest ostrożne oddzielenie plasterków od folii, aby uzyskać rodzaj pomarańczowego fileta. Aby to zrobić, radzę użyć cienkiego ostrego noża. W przeciwnym razie wszystko jest proste – poradzi sobie nawet początkujący kucharz!
Składniki
- filet z kurczaka - 1 rzecz
- pomarańczowy - 1 rzecz
- sałata - 150 g
- Migdał (posiekany) – 1 garść
- oliwa z oliwek - 1 art.
- musztarda Dijon - 1 łyżeczka
- przyprawy i przyprawy (dla kurczaka) – 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz filet z kurczaka, ubij, zwiń w przyprawy i smaż z obu stron na złoty kolor.
Obierz pomarańczę, oddziel około jednej trzeciej i wyciśnij z niej sok do dressingu. Resztę pokrój na filety.
Grubo posiekaj liście sałaty, pokrój kurczaka w paski i ułóż składniki na talerzu. Posyp posiekanymi migdałami na wierzchu.
Do sosu wymieszaj sok pomarańczowy, oliwę z oliwek i musztardę Dijon. Możesz dodać kolejną łyżkę miodu.