Popularna sałatka "Mimoza" jest przygotowywana z różnych konserw rybnych i za każdym razem danie okazuje się zupełnie inne. Spróbuj "mimozy" z różowym łososiem. Na pewno spodoba ci się jej łagodny smak i aromat. Mówię o cechach przepisu.
Składniki
- różowy łosoś (puszka) – 400 g
- ser topiony - 3 kawałki
- jaja kurze (gotowane) – 6 sztuk
- ziemniaki (gotowany) – 400 g
- marchew (gotowane) – 3 kawałki
- cebula - 2 kawałki
- Zieleń (do dekoracji) – kilka gałązek
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- majonez - 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połóż różowego łososia w puszkach na talerzu i rozgnieć widelcem.
Obierz jajka. Jedno jajko przekroić na pół i odstawić do podania, resztę podzielić na białka i żółtka, zetrzeć na tarce.
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Zetrzyj roztopiony ser, obrane ziemniaki i marchewkę.
Połóż warstwę ziemniaków na talerzu, dopraw solą, pieprzem i posmaruj majonezem.
Następny jest różowy łosoś, cebula i marchewka. Ponownie dodaj sól i zmielony pieprz.
Wymieszaj białka z roztopionym serem i 3 łyżkami majonezu, połóż na marchewce.
Ostrożnie posmaruj gotową sałatkę majonezem z boków, posyp żółtkami, udekoruj jajkiem i ziołami. Włóż sałatkę do lodówki na 1 godzinę.