sałatki 22.01.2022

Sałatka z funchozy, krewetek, grzybów drzewnych i ogórków

20 min
5 porcji
Sałatka z funchozy, krewetek,grzybów drzewnych i ogórków
goboucha.com, stock.adobe.com
0

Świeża sałatka w stylu tajskim. Przepis wykorzystuje sos rybny. Ma dość specyficzny zapach, który nie wszystkim się podoba. Można go zastąpić sosem sojowym lub Worcester. Niektórzy kucharze zalecają stosowanie solonego bulionu z kurczaka.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zalej Funchozę wrzącą wodą przez 5 minut.

Wrzuć do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.

Krewetki opłucz wrzącą wodą, obierz i skrop sokiem z cytryny.

Osusz orzechy na patelni i lekko posiekaj.

Pokrój grzyby drzewne, ogórki i obraną cebulę.

Rozerwij liście sałaty na kawałki rękami.

W małym pojemniku połącz ocet ryżowy, olej sezamowy, sos rybny, cukier, sól i mielony imbir.

Wymieszaj funchozę, krewetki, liście sałaty, grzyby, cebulę i ogórki.

Dodaj orzechy, przygotowany dressing i wymieszaj. Przed podaniem sałatkę należy odstawić do lodówki na 30-40 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy