Ostatnio coraz częściej gotuję kotlety w piekarniku. Jest to o wiele łatwiejsze, a danie okazuje się smaczniejsze. Nie wierzysz? Wypróbuj ten prosty przepis! Kotlety są lekko smażone na patelni, a następnie pieczone w piekarniku do miękkości.
Składniki
- filet z kurczaka - 500 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- mąka - 2 art.
- bułka tarta - 1 szkło
- Olej roślinny - 2 art.
- papryka - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Filet z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w talerze o grubości około 1,5 centymetra.
Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i uderz młotkiem z obu stron.
Połóż kotlety na talerzu, dopraw solą i pieprzem.
Jajka lekko ubij solą, papryką i mielonym pieprzem.
Dodaj mąkę i mieszaj, aż będzie gładka.
Ułóż bułkę tartą na osobnym talerzu.
Zanurz kotlety w cieście, a następnie zwiń bułkę tartą.
Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z olejem przez 2 minuty z każdej strony.
Ułóż kotlety na wyłożonej folią blasze do pieczenia i piecz przez 20 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni.