dania główne 27.01.2022

kotlety z kurczaka w piekarniku

45 min
4 porcje
Kotlety z kurczaka w piekarniku
HLPhoto, stock.adobe.com
0

Ostatnio coraz częściej gotuję kotlety w piekarniku. Jest to o wiele łatwiejsze, a danie okazuje się smaczniejsze. Nie wierzysz? Wypróbuj ten prosty przepis! Kotlety są lekko smażone na patelni, a następnie pieczone w piekarniku do miękkości.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Filet z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w talerze o grubości około 1,5 centymetra.

Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i uderz młotkiem z obu stron.

Połóż kotlety na talerzu, dopraw solą i pieprzem.

Jajka lekko ubij solą, papryką i mielonym pieprzem.

Dodaj mąkę i mieszaj, aż będzie gładka.

Ułóż bułkę tartą na osobnym talerzu.

Zanurz kotlety w cieście, a następnie zwiń bułkę tartą.

Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z olejem przez 2 minuty z każdej strony.

Ułóż kotlety na wyłożonej folią blasze do pieczenia i piecz przez 20 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy