Niewiele osób może się oprzeć pieczonym żeberkom. Proponuję dziś ugotować je w słodkim sosie. Dzięki sokowi pomarańczowemu mięso szybko mięknie, a miód i cukier tworzą na powierzchni piękną karmelową skórkę.
Składniki
- żeberka wieprzowe - 1,5 kg
- liść laurowy - 2 kawałki
- sól (duży) – 1 łyżeczka
- pomarańcza - 1 rzecz
- cukier - 1 CZ. l.
- miód - 1 art.
- musztarda - 1 art.
- olej roślinny - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz żeberka wieprzowe, osusz ręcznikiem papierowym, obierz i pokrój.
Dokładnie przetrzyj solą i liściem laurowym, odłóż na bok na 15 minut.
Wyciśnij sok z pomarańczy, dodaj miód, masło, cukier i musztardę.
Wymieszaj żeberka z powstałą marynatą i przykryj folią spożywczą przez 1 godzinę.
Ułóż żeberka na wyłożonej folią blasze do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 30 minut.
Zmniejsz temperaturę do 200 stopni, posmaruj każde żebro pozostałym sosem i gotuj przez 15 minut.
Ponownie Odwróć żeberka, posmaruj i piecz przez kolejne 15 minut.
Ułóż gotowe żeberka na drewnianej desce lub ładnym talerzu.