dania główne 22.01.2022

karmelowe żeberka wieprzowe w piekarniku

2 godz. 30 min.
6 porcji
Karmelowe żeberka wieprzowe w piekarniku
Philip Stridh, stock.adobe.com
0

Niewiele osób może się oprzeć pieczonym żeberkom. Proponuję dziś ugotować je w słodkim sosie. Dzięki sokowi pomarańczowemu mięso szybko mięknie, a miód i cukier tworzą na powierzchni piękną karmelową skórkę.

Składniki

na żeberka:
do sosu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz żeberka wieprzowe, osusz ręcznikiem papierowym, obierz i pokrój.

Dokładnie przetrzyj solą i liściem laurowym, odłóż na bok na 15 minut.

Wyciśnij sok z pomarańczy, dodaj miód, masło, cukier i musztardę.

Wymieszaj żeberka z powstałą marynatą i przykryj folią spożywczą przez 1 godzinę.

Ułóż żeberka na wyłożonej folią blasze do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 30 minut.

Zmniejsz temperaturę do 200 stopni, posmaruj każde żebro pozostałym sosem i gotuj przez 15 minut.

Ponownie Odwróć żeberka, posmaruj i piecz przez kolejne 15 minut.

Ułóż gotowe żeberka na drewnianej desce lub ładnym talerzu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy