dania główne 22.01.2022

omlet z pieczarkami i cebulą

25 min
3 porcje
Omlet z pieczarkami i cebulą
Jacek Chabraszewski, stock.adobe.com
0

Robię omlety praktycznie każdego ranka. Jeśli dzień jest trudny, wybieram bardziej satysfakcjonujące opcje. Najłatwiej jest dodać pieczarki i cebulę. Należy je najpierw usmażyć, a następnie zalać mieszanką jajek, śmietany i przypraw.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój pieczarki i obraną cebulę.

Jajka wymieszać z solą, mielonym pieprzem, gałką muszkatołową i śmietaną. Nie trzeba ubijać, wystarczy dobrze wymieszać.

Posmaruj patelnię masłem i dobrze podgrzej.

Dodaj cebulę i smaż, aż będzie przezroczysta.

Dodaj pieczarki i kontynuuj gotowanie przez 5-7 minut, ciągle mieszając.

Wlej mieszaninę jajek i gotuj na średnim ogniu przez 1 minutę.

Zmniejsz ogień, przykryj i kontynuuj gotowanie przez kolejne 5-6 minut.

Gotowy omlet można posypać posiekanymi ziołami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy