Robię omlety praktycznie każdego ranka. Jeśli dzień jest trudny, wybieram bardziej satysfakcjonujące opcje. Najłatwiej jest dodać pieczarki i cebulę. Należy je najpierw usmażyć, a następnie zalać mieszanką jajek, śmietany i przypraw.
Składniki
- jaja kurze - 5 sztuk
- pieczarki (małe) – 100 g
- cebula - 1 rzecz
- śmietana - 2 art.
- gałka muszkatołowa - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- masło - 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój pieczarki i obraną cebulę.
Jajka wymieszać z solą, mielonym pieprzem, gałką muszkatołową i śmietaną. Nie trzeba ubijać, wystarczy dobrze wymieszać.
Posmaruj patelnię masłem i dobrze podgrzej.
Dodaj cebulę i smaż, aż będzie przezroczysta.
Dodaj pieczarki i kontynuuj gotowanie przez 5-7 minut, ciągle mieszając.
Wlej mieszaninę jajek i gotuj na średnim ogniu przez 1 minutę.
Zmniejsz ogień, przykryj i kontynuuj gotowanie przez kolejne 5-6 minut.
Gotowy omlet można posypać posiekanymi ziołami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy