dania główne
02.02.2022
skrzydełka z kurczaka z musztardą Dijon, miodem i przyprawami w piekarniku
45 min
5 porcji
Możesz gotować takie skrzydła w rękawie, folii lub w formie z pokrywką. W przeciwnym razie musztarda spali się, psując w ten sposób smak i wygląd potrawy. Możesz dodać trochę brązowego cukru. Gotuję bez niego, więc skrzydełka są lekko kwaśne.
Składniki
- skrzydełka z kurczaka - 800 g
- miód - 2 art.
- musztarda Dijon - 2 art.
- Olej roślinny - 1 art.
- chmiel-suneli - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz skrzydełka kurczaka, dokładnie osusz ręcznikami papierowymi i włóż do miski.
Dodaj miód, musztardę Dijon, sól, chmiel suneli i mielony pieprz.
Wymieszaj rękami, przykryj folią spożywczą i pozostaw na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym, ułóż skrzydełka i przykryj podwójną warstwą folii.
Piecz przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
Ostrożnie zdejmij folię i kontynuuj pieczenie przez kolejne 7-10 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy