Chcesz zrobić pyszne danie z mięsem? Proponuję dusić gulasz z indyka i warzyw. Przepis jest tak prosty, że spodoba się nawet początkującym kucharzom. Przestrzegaj kolejności, postępuj zgodnie z procesem, a pyszny lunch jest zapewniony!
Składniki
- pierś z indyka - 500 g
- papryka (różne kolory) – 2 kawałki
- pomidory (średnie) – 3 kawałki
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 3 ząbki
- Olej roślinny - 40 ml
- czarny pieprz - 4 groszek
- sól - do smaku
- rosół z kurczaka - 1 szklanka
- Zieleń (do zgłoszenia) – kilka gałązek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz indyka, osusz i pokrój na małe kawałki.
Pokrój pomidory, obraną cebulę i paprykę.
Obierz czosnek i lekko zmiażdż rękojeścią noża.
Rozgrzej olej na patelni, usmaż indyka na złoty kolor i przenieś do przygotowanego kotła.
Na pozostałym oleju podsmaż cebulę, paprykę i pomidory. Wystarczy 5-7 minut, aby warzywa lekko zwiotczały.
W kotle z mięsem dodaj pieczone warzywa, czosnek i czarne ziarna pieprzu.
Wlej gorący bulion, przykryj i gotuj przez 30 minut na małym ogniu.
Zdejmij pokrywkę, sól i kontynuuj gotowanie przez kolejne 5 minut.
Przed podaniem posyp gulasz aromatycznymi ziołami.