dania główne 27.01.2022

kotlety wieprzowe z ananasem, majonezem i serem w piekarniku

50 min
5 porcji
Kotlety wieprzowe z ananasem, majonezem i serem w piekarniku
myviewpoint, stock.adobe.com
0

Kotlety wieprzowe łączą się z ananasami tak samo jak kurczak. Okazują się nieco grubsze, ale są równie soczyste i smaczne. Dla smaku dodaję trochę czosnku do majonezu. Gotowe kotlety można posypać posiekanymi ziołami.

Składniki

  • wieprzowina (polędwica) – 600 g
  • ananas (w puszkach) – 200 g
  • ser (solidny) – 200 g
  • majonez - 100 ml
  • czosnek - 1 ząbek
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wieprzowinę, osusz i pokrój w talerze o grubości około 1,5 centymetra.

Dobrze ubij każdy kawałek młotkiem po obu stronach, solą i pieprzem.

Zetrzyj twardy ser.

Wymieszaj majonez i czosnek przepuszczony przez prasę.

Ananasy w puszkach pokrój na kawałki o odpowiedniej wielkości.

Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia, ułóż kotlety i posmaruj majonezem.

Ułóż ananasy i posyp serem.

Przykryj folią i piecz przez 25 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni.

Delikatnie zdejmij folię i gotuj przez kolejne 5 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy