dania główne
27.01.2022
kotlety wieprzowe z ananasem, majonezem i serem w piekarniku
50 min
5 porcji
Kotlety wieprzowe łączą się z ananasami tak samo jak kurczak. Okazują się nieco grubsze, ale są równie soczyste i smaczne. Dla smaku dodaję trochę czosnku do majonezu. Gotowe kotlety można posypać posiekanymi ziołami.
Składniki
- wieprzowina (polędwica) – 600 g
- ananas (w puszkach) – 200 g
- ser (solidny) – 200 g
- majonez - 100 ml
- czosnek - 1 ząbek
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wieprzowinę, osusz i pokrój w talerze o grubości około 1,5 centymetra.
Dobrze ubij każdy kawałek młotkiem po obu stronach, solą i pieprzem.
Zetrzyj twardy ser.
Wymieszaj majonez i czosnek przepuszczony przez prasę.
Ananasy w puszkach pokrój na kawałki o odpowiedniej wielkości.
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia, ułóż kotlety i posmaruj majonezem.
Ułóż ananasy i posyp serem.
Przykryj folią i piecz przez 25 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni.
Delikatnie zdejmij folię i gotuj przez kolejne 5 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy