Oczywiście tradycyjny pilaw jest zrobiony z ryżu. Ale co, jeśli go nie ma? Możesz użyć bulguru! Kasza pszenna doskonale spełnia tę rolę, a danie okazuje się niezwykle smaczne. Przygotowanie takiego pilawu jest proste,ale są pewne cechy.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz kurczaka, osusz i pokrój na małe kawałki.
Obierz cebulę i posiekaj. Zetrzyj marchewki.
Włącz powolną kuchenkę w trybie "smażenia", rozgrzej olej i podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.
Dodaj kurczaka, zirę, liść laurowy i gotuj przez kolejne 12-15 minut.
Dodaj umyty bulgur i sól. Smaż przez 4-5 minut, ciągle mieszając.
Wlej gorącą wodę, zamknij pokrywkę i włącz tryb "pilaw"na 45 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy