A co, jeśli zamiast kebabów ugotujesz burgery na grillu? Wielu ucieszy się tylko z takiej alternatywy. Bułki o pożądanym kształcie i rozmiarze można kupić w sklepie, ale proponuję zrobić własne kotlety. Więcej o wszystkim.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój boczek i ser w cienkie plasterki.
Z podwójnej warstwy folii uformuj prowizoryczną blachę do pieczenia. Umieść go na grillu, ułóż plastry boczku na wierzchu i smaż na złoty kolor.
Przenieś boczek na deskę i pokrój.
Połącz mięso mielone, mielony pieprz i sól.
Uformuj dwa duże placki.
Ułożyć na wysmarowanym ruszcie i smażyć do miękkości.
Pokrój pomidory, obraną cebulę i liść sałaty.
Pokrój bułki na pół w poprzek, połóż na ruszcie i lekko zrumień na grillu.
Przenieś bułki na deskę, posmaruj musztardą i keczupem.
Ułóż liść sałaty, cebulę, pomidory, kotlet, ser i kawałki boczku.
Przykryj wierzch drugim kawałkiem bułki i podawaj. Dla wygody burgera można przebić drewnianym szpikulcem.