Niedawno natknąłem się na nowy przepis-sałatkę z krewetkami, marynowaną cebulą i marchewką. Moja rodzina oceniła go na pięć plus. Cieszyłem się, że sałatka jest przygotowywana po prostu i sama w sobie jest bardzo przydatna.
Składniki
- krewetki (schłodzone) – 350 g
- marchew - 1 rzecz
- ogórki - 2 kawałki
- cebula fioletowa - pół
- orzeszki ziemne - 100 g
- kiełki bambusa - garść
- pietruszka - 2 gałązki
- ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 3 art.
- cukier - 0,5 CZ. l.
- sól - do smaku
- woda (wrząca woda) – 600 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Krewetki opłucz wrzącą wodą, ostudź i obierz.
Zetrzyj marchewki na kręconej tarce cienkimi plasterkami.
Pokrój ogórki w cienkie kostki. Posiekaj natkę pietruszki.
Obierz fioletową cebulę, pokrój w cienkie paski, wymieszaj z solą, cukrem i octem balsamicznym.
Przykryj cebulę folią spożywczą i odłóż na bok na 10 minut.
Osusz orzeszki ziemne na patelni i zmiel na grubą kruszonkę.
Połącz marchewki, krewetki, ogórki, pietruszkę, kiełki bambusa i marynowaną cebulę.
Dodaj sól, oliwę z oliwek i wymieszaj. Posyp gotową sałatkę orzeszkami ziemnymi.