Zwykle Francuskie sałatki są przygotowywane na święta, ale nie możesz czekać na okazję. Regularnie rozpieszczam rodzinę przepysznymi daniami. Proponuję wypróbować jeden z moich ulubionych przepisów. Będzie potrzebował kałamarnicy w puszkach lub gotowanej.
Składniki
- kalmary (w puszkach) – 1 Bank
- tuńczyk (w puszkach) – 1 Bank
- jaja kurze (gotowane) – 3 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- ser topiony - 1 rzecz
- majonez - 60 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój kalmary i obraną cebulę.
Oczyść jajka ze skorupek, podziel na białka i żółtka.
Żółtka i tuńczyk w puszce rozgnieć osobno widelcem.
Zetrzyj białka, ser topiony i wymieszaj.
Połóż tuńczyka na talerzu, a następnie cebulę i warstwę kalmarów. Sól, pieprz i posmaruj majonezem.
Ułóż żółtka i ponownie dodaj majonez.
Ułóż białka zmieszane z serem. Wyślij gotową sałatkę do lodówki na 1 godzinę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy