Moja ulubiona sałatka zimowa. Produkty dla niego znajdziesz w najbliższym sklepie, a wszystko będzie kosztować dosłownie grosz. Zamiast fasoli w puszkach można użyć suchej. Moczyć przez 2 godziny i gotować do miękkości.
Składniki
- Burak (gotowane) – 350 g
- fasola (puszka) – 1 Bank
- suszone śliwki (bez pestek) – 5 sztuk
- Olej roślinny - 2 art.
- sok z cytryny - 3 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Buraki obrać i pokroić w drobną kostkę.
Dodaj sok z cytryny, olej i wymieszaj.
Opłucz suszone śliwki i zalej gorącą wodą przez 10 minut.
Odcedź, osusz suszone śliwki i drobno posiekaj.
Fasolę w puszkach wrzuć do durszlaka i opłucz pod bieżącą wodą.
Połącz buraki, suszone śliwki i fasolę.
Dodaj sól i mielony pieprz do smaku.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy