Jeśli spróbujesz "mimozy" z masłem, nie będziesz już chciał gotować bez niego. Przepyszna sałatka staje się jeszcze smaczniejsza, bardziej soczysta i bardziej miękka. Użyj oleju z wysokim procentem tłuszczu i wstępnie zamroź.
Składniki
- konserwy rybne (w oleju) – 1 Bank
- jaja kurze (gotowane) – 3 kawałki
- ser (solidny) – 80 g
- ziemniaki (gotowany) – 250 g
- marchew (gotowane) – 2 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- masło (82% tłuszczu) – 100 g
- sól - do smaku
- majonez - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połóż konserwy rybne z płynem na talerzu i rozgnieć widelcem.
Zetrzyj ser, mrożone masło, obrane ziemniaki i marchewkę.
Obierz jajka, podziel na białka i żółtka, zetrzyj na drobnej tarce.
Obierz cebulę i posiekaj.
Połóż ziemniaki na szerokim talerzu za pomocą pierścienia do gotowania, dopraw solą.
Następne są warstwy konserw, cebuli i majonezu.
Rozłóż masło i ser równomiernie. Posmaruj majonezem.
Ułóż warstwę marchewki, sól i rozłóż białka.
Posyp grubo żółtkami na wierzchu i wstaw do lodówki na 1,5 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy