Popularny śledź pod futrem można również ugotować z marchewką po koreańsku. W zależności od preferencji smakowych dodatek może mieć różną ostrość. Zalecam zbyt długie marchewki pokrojone na małe kawałki, w przeciwnym razie jedzenie sałatki będzie po prostu niewygodne.
Składniki
- śledź (małosolna) – 1 rzecz
- ziemniaki (gotowane) – 200 g
- Burak (gotowany) – 200 g
- koreańska marchewka - 150 g
- jaja kurze (gotowane) – 2 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- majonez - 180 ml
- pietruszka - 1 gałązka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śledź obrać, wypatroszyć i pokroić na małe kawałki. Ugotowane warzywa obierz i zetrzyj na grubej tarce, posiekaj cebulę.
Ułóż śledzie, cebulę i ziemniaki warstwami na dnie przygotowanego talerza. Sól, pieprz i posmaruj majonezem.
Dodaj marchewki i jajka. Sól, pieprz i ponownie posmaruj majonezem.
Na wierzch dodaj warstwę buraków, udekoruj ziołami i posyp posiekanymi jajkami.
Przed podaniem sałatkę należy odstawić do lodówki na 2 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy