Jagnięcina rzadko trafia do sprzedaży. Jeśli nadal udało Ci się go zdobyć, koniecznie przygotuj tę sałatkę. Mięso kroi się w cienkie plasterki i smaży na frytki. Chrupiące kawałki jagnięciny świetnie komponują się z warzywami!
Składniki
- Baranina (polędwica) – 350 g
- kukurydza (puszka) – 1 Bank
- pomidory koktajlowe - 200 g
- ogórki (średnie) – 3 kawałki
- sałata - 300 g
- cebula fioletowa (średni) – 2 kawałki
- Olej roślinny - 3 art.
- jogurt grecki - 80 ml
- Zira - 0,5 łyżeczka
- papryka - 0,5 CZ. l.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz jagnięcinę, dokładnie osusz i pokrój w cienkie talerze.
Każdy kawałek obficie posyp przyprawami i połóż na rozgrzanej patelni z olejem. Gotuj na szybkim ogniu przez 10-15 minut.
Połóż gotowe mięso na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar oleju.
Pokrój pomidory, ogórki i obraną cebulę.
Wrzuć kukurydzę do durszlaka i spłucz.
Rozerwij liście sałaty na kawałki rękami.
Połącz jagnięcinę, kukurydzę, liście sałaty, ogórki, pomidory i cebulę.
Dodaj sól do smaku i dopraw sałatkę jogurtem greckim.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy