Sałatka warstwowa z suszonymi śliwkami, zielonym groszkiem i kurczakiem
Wśród wielu warstwowych sałatek tę można nazwać jedną z najpiękniejszych. Szczególnie efektownie wyglądają w nim warstwy buraków i zielonego groszku. Do dodatkowej dekoracji możesz użyć świeżych ziół, orzechów lub kawałków warzyw.
Składniki
- filet z kurczaka (gotowane) – 300 g
- jaja kurze (gotowane) – 3 kawałki
- Burak (gotowane) – 2 kawałki
- zielony groszek (w puszkach) – 1 puszka
- orzechy (dowolny) – garść
- śliwka (bez pestek) – 60 G
- majonez - 80 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jajka obrać, podzielić na białka i żółtka, zetrzeć.
Zielony groszek wrzuć do durszlaka i spłucz.
Opłucz suszone śliwki i przykryj ciepłą wodą przez 15 minut.
Odcedź, osusz suszone śliwki i posiekaj.
Pokrój filet z kurczaka w drobną kostkę.
Obierz i zetrzyj buraki.
Wysuszyć orzechy na patelni i zmielić w blenderze.
Połóż warstwę kurczaka na talerzu, dopraw solą, pieprzem i posmaruj majonezem.
Następne są buraki, orzechy i zielony groszek. Ponownie dodaj sól, zmielony pieprz i majonez.
Ułóż warstwy suszonych śliwek i białek. Posyp pieprzem i posmaruj majonezem.
Grubo posyp żółtkami i wstaw do lodówki na 1 godzinę.